Spirulina – zázračná potravina, kterou ignorují od poloviny 20. století

Představte si rostlinu, která umí vašemu tělu dodat výživu tím, že obsahuje většinu proteinů, co potřebujete k přežití.

Kromě toho vás chrání před alergickými reakcemi, posiluje váš imunitní systém, pomáhá udržovat vyrovnané hladiny cholesterolu a krevního tlaku, a dokonce vás ochraňuje i před rakovinou.

Existuje vůbec taková „superpotravina“?

Ano. A jmenuje se spirulina.

Na rozdíl od rostlin, které pěstujete doma na zahradě, je tato „zázračná“ rostlina vlastně formou modrozelené řasy. Roste obvykle na povrchu teplých vod.

Krátká historie spiruliny

Spirulina je jednoduchý jednobuněčný organismus, který dostal své jméno z latinského slova „helix“ neboli „spiral“ (spirála) právě na základě svého vnějšího spirálovitého vzhledu. Patří do rodu sinic a odborně se nazývá Arthrospira platensis.

Užívání spiruliny jako potraviny se datuje již od 9. století v oblasti Čadského jezera v Africe a věří se, že Aztékové v Mexiku ji využívali ještě dříve.

Z historických záznamů je známo, že spirulina se sbírala v oblasti jezera Texcoco a následně se z ní dělaly koláčky, které se dále prodávaly.

Vědci z celé Evropy během své mise znovuobjevili spirulinu právě v oblasti, která se považovala za místo jejího původu. spirulina se v té době sbírala a prodávala na místních trzích ve formě suchých koláčků, nazývaných „dihé“, které mohli lidé použít jako základ při mnoha jídlech.

Spirulina se do obchodů dostala až někdy v osmdesátých letech minulého století, kdy jedna francouzská společnost spustila svůj první velkovýrobní závod.

O několik let později se do výroby spiruliny pustila už i Amerika a Japonsko.

Mohla by tato potravina skoncovat s hladověním ve světě?

Dnes jsou tyto nutričně bohaté řasy využívány po celém světě zejména při léčbě nemocí. Zároveň se vedou diskuse o tom, že by mohly být udržitelným zdrojem potravy, který by měl vysoký potenciál k ukončení hladu ve světě.

Na rozdíl od jiných rostlin, které se musí pěstovat a vyžadují jistou péči, spirulina je schopná přežít extrémní změny teplot a bez povšimnutí dále růst.

Podle studií se spirulina úspěšně využívá při léčbě širokého spektra nemocí a také při léčbě lidí, kteří se otrávili vodou kontaminovanou arzenem.

Jak spirulina pomohla zachránit miliony lidí otrávených arsenem

Většina z nás považuje čistou pitnou vodu za samozřejmost. Jsou však bohužel země, například Bangladéš, kde je taková voda luxusem.

Většina zdrojů vody v Bangladéši je silně znečištěná arzenem. Až do konce minulého století se však dalo pro léčbu pacientů umírajících na otravu arzenem udělat jen velmi málo.

Výzkumníci v Bangladéši udělali studii založenou na tříměsíčním pokusu v nemocnici, kdy se 33 pacientům podávala spirulina a 17 pacientů dostávalo placebo dávky.

Výsledek ukázal, že u 82 % z těch, kteří užívali spirulinu, nastalo výrazné zlepšení stavu.

Nastartování imunitního systému – vliv spiruliny na Candidu a AIDS

Podle studie vydané Ústavem akvakultury na Taiwanu, má spirulina výrazný pozitivní vliv na imunitní systém.

Výzkumníci umístili bílé krevety do mořské vody obsahující teplovodní extrakt spiruliny předtím, než je přemístili do mořské vody s hodnotou pH 6,8. Kontrolní skupina nebyla v kontaktu se spirulinou.

Krevety vystavené mořské vodě se spirulinou byly schopny lépe a rychleji reagovat na vysokou hladinu pH než ty, které se do kontaktu se spirulinou nedostaly.

Podívejme se nyní ale, co může tato schopnost spiruliny znamenat pro váš imunitní systém:

Candida a autoimunitní onemocnění

Pokud trpíte autoimunitním onemocněním jako například Crohnova choroba, syndrom chronické únavy, lupus či fibromyalgie, pak chronické mykózy mohou být zodpovědné za vznik i zhoršení příznaků těchto onemocnění.

Zjistilo se, že spirulina podporuje růst zdravé bakteriální flóry ve střevech, díky čemuž jsou kvasinky udržitelné pod kontrolou.

HIV a AIDS

Léky jako AZT využívané při léčbě pacientů nakažených HIV a AIDS mohou také způsobovat symptomy, které by měly vlastně léčit.

Nicméně se ukázalo, že spirulina pomáhá deaktivovat u lidí imunodeficitní stav, který se spojuje s HIV a AIDS.

Už žádné kýchání

Pokud trpíte sezónními alergiemi, nejste v tom sami.

Miliony lidí jsou alergické na pyl, ambrózii, prach, plísně, zvířecí chlupy a bezpočet dalších kontaminantů v prostředí, což může výrobce kapesníků ujistit o stabilní budoucnosti tohoto byznysu.

Mnoho lidí, kteří trpí alergickou rýmou, se však bohužel léčí pouze léky na předpis nebo i bez předpisu, které mohou často více uškodit než pomoct.

Antihistaminika jsou navržena tak, že v podstatě potlačují imunitní systém, což má za následek snížení odolnosti vůči nemoci a zvýšení závislosti na léku.

Dokonce i některé léky na astma se spojují s vážnými vedlejšími účinky.

A právě v těchto případech jsou přírodní léčebné metody, například i s využitím spiruliny, velmi vhodné!

Podle jedné studie pacienti, kteří při léčbě užívali spirulinu, uváděli úlevu od příznaků běžně spojovaných s alergickou rýmou, jako je smrkání či ucpání nosu, kýchání a svědění, právě po užití spiruliny.

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak (hypertenze) je vážný zdravotní problém, který v současnosti ovlivňuje miliony lidí na celém světě.

Pokud míváte vysoký krevní tlak, zvyšuje se vaše riziko úmrtí na srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Dobrá zpráva je, že pokud budete dodržovat správnou životosprávu, budete dostatečně cvičit a využívat techniky na zvládání stresu, může se váš krevní tlak normalizovat a spolu s ním se optimalizuje i váš zdravotní stav.

Studie, která se uskutečnila v Ústavu biochemie v Mexiku, ukázala, že 4,5 gramů spiruliny podávané každý den dokáže regulovat krevní tlak u žen i mužů ve věku 18 až 65 let, aniž by se během šesti týdenního experimentu dělaly jakékoliv změny ve stravování.

Pomáhá přirozeně vyrovnat hladinu cholesterolu

Užíváte léky na cholesterol?

Desítky milionů lidí denně užívá léky na snížení cholesterolu a podle „expertů“ by je měli užívat i miliony dalších, včetně dětí!

Pokud jste vůči tomuto doporučení skeptičtí, přečtěte si pár článků poukazujících na nebezpečí užívání statinů.

Statiny jsou zodpovědné za mnoho nežádoucích a zejména nebezpečných vedlejších účinků včetně:

  • sexuální dysfunkce
  • anémie
  • poruchy imunitního systému
  • dysfunkce slinivky břišní a jater (včetně možného zvýšení jaterních enzymů)
  • šedého zákalu
  • zvýšeného rizika rakoviny

Léky na snížení cholesterolu se spojují i ​​s vážnými problémy svalů jako polyneuropatie (poškození nervů v rukách a chodidlech) a rhabdomyolýza (vážné degenerativní poškození svalové tkáně).

Existují dokonce záznamy, z nichž lze předpokládat, že užívání statinů může zvýšit riziko vzniku Lou Gehrigovy nemoci.

Naštěstí existují způsoby, jak snížit cholesterol přírodním způsobem.

Vyhýbání se fruktóze a obilovinám, cvičení, které je samozřejmě na samém vrcholu seznamu, ale i spirulina dokáží pomoci.

Ve studii, do které byli zapojeni pacienti ve věku 60 až 87 let, se zjistilo, že ti, kterým bylo podávaných denně 8 gramů spiruliny po dobu 16 týdnů, vykazovali nižší cholesterol než ti, kteří užívali pouze placebo.

Snížení rizika mozkové příhody

Lidé trpící srpkovitou anémií nebo vrozenými srdečními onemocněními jsou vystaveni nejvyššímu riziku pro stav, který se nazývá mozková nebo cerebrální ischemie.

Mozková ischémie je vlastně stav, kdy do mozku neproudí dostatek krve, což způsobuje kyslíkovou deprivaci a následně může vést až k mrtvici.

I 10sekundové přerušení proudění krve do mozku může zapříčinit úpadek do bezvědomí, což má další vážné zdravotní následky.

Ve studii, které se věnoval Institut farmaceutické technologie v Indii, se zjistilo, že dávka spiruliny v objemu 180 mg na 1 kg váhy má ochranné účinky na mozek a nervový systém potkanů, které byly vystaveny velkému množství volných radikálů ve srovnání s těmi, kterým spirulina podávána nebyla.

Tento test poukázal na velmi slibné ochranné účinky spiruliny v případech rizika mozkové mrtvice.

Pomáhá snížit riziko rakoviny

Rakovina je hlavní příčinou úmrtí u dospělých lidí v západních zemích mladších než 70 let. V případě tak závažného onemocnění je proto prevence mnohem více důležitá než jakákoliv léčba.

Prevence vám může doslova zachránit život.

Prvním doporučením, jak snížit možné riziko vzniku rakoviny, je eliminace cukrů/fruktózy, obilovin a zpracovaných potravin. Přísady jako fruktóza doslova „krmí“ rakovinné buňky, díky čemuž se jim v těle velmi dobře daří.

Stejně je také velmi vhodné trávit čas na slunci, samozřejmě ve zdravé míře, protože slunce zvyšuje hladinu vitamínu D v těle, a tak snižuje riziko vzniku rakoviny až o polovinu!

Spirulina však může být v případě prevence rakoviny také prospěšná.

Podle jisté čínské studie, spirulina obsahující selen omezuje růst buněk typu MCF-7 při rakovině prsu.

Zdravá pro vegetariány – více proteinů než v červeném mase

Když se zamyslíte nad příjmem proteinů, pravděpodobně si představíte jídlo z organických vajec nebo kvalitního hovězího, popřípadě ještě možná proteinový nápoj.

Pokud jste vegetarián, můžete sáhnout i po rostlinných zdrojích proteinů, jakými jsou ořechy, luštěniny, fazole a sójové produkty.

Sója bohužel není tak zdravá, jak se zdá, a žádná z uvedených potravin vám nedodá takové množství proteinu jako spirulina.

Spirulina obsahuje 65 až 71 % čistého proteinu, což je opravdu dost ve srovnání s hovězím, které obsahuje pouze 22 %, a luštěninami, ve kterých najdete pouze 26 %.

Kromě toho, že spirulina obsahuje vysoké množství proteinů, je výborným zdrojem životně důležitých aminokyselin a minerálních látek, které se snadno vstřebávají do těla. Na to, abyste nahradili příjem bílkovin z jídla, vám budou stačit pouze dvě polévkové lžíce spiruliny.

Optimální množství spiruliny – typy a dávkování

Jelikož existuje mnoho druhů spiruliny, je důležité, abyste se nejprve věnovali sbírání informací předtím, než si některý z nich koupíte.

Zároveň je třeba myslet na to, že spirulina, která rostla v nekontrolovaných a neudržovaných oblastech (například Čína nebo Indie), může obsahovat těžké kovy a jiné toxiny.

Při výběru proto určitě sáhněte po organické spirulině z věrohodného zdroje.

Spirulina se prodává v granulích, kapslích, tabletách nebo v prášku. Nejkvalitnější spirulinu v Česku a na Slovensku koupíte v tomto e-shopu.

Běžná doporučená denní dávka se pohybuje mezi 3 až 5 gramy. Postupně můžete tyto dávky zvyšovat i na dvojnásobek či trojnásobek.

Vyšší dávky vám nijak neuškodí – ale uvedené množství je dobré alespoň na začátek. Pamatujte, že při užívání spiruliny je třeba zvýšit i příjem vody, aby ji tělo umělo lépe absorbovat.

Důležitá poznámka k dávkování

Kromě toho, že vás spirulina doslova nakopne množstvím vitamínů a esenciálních minerálů, je také účinným detoxikátorem.

Právě proto je dobře začít s malými dávkami.

Když uvidíte, jak vaše tělo bude na ni reagovat, můžete dávky postupně zvyšovat.

Možné nežádoucí účinky

Spirulina je bezpečným zdrojem proteinů (bílkovin), živin, vitamínů a minerálních látek, které užíváme již staletí.

I když dosud nejsou zaznamenány žádné vedlejší účinky spojované s konzumací spiruliny, vaše tělo může zareagovat i na základě toho, v jakém je momentálně stavu. Podívejme se na několik možných reakcí, co znamenají a jak se s nimi vypořádat.

Nejběžnější reakce, které se mohou vyskytnout, jsou:

Mírná horečka – vysoký obsah bílkovin v spirulině zvyšuje metabolismus, což může vést ke zvýšení tělesné teploty.

Tmavozelená stolice – spirulina odstraňuje odpad nahromaděný v tlustém střevě, což může zapříčinit tmavší stolici. Zezelenání lze vysvětlit velkým množstvím chlorofylu, který se v spirulině nachází.

Nadměrná plynatost – tento stav znamená, že vaše trávení nefunguje tak, jak by mělo, nebo máte ve střevech nahromaděného příliš mnoho plynu.

Pocity vnitřní nervozity – vaše tělo přeměňuje proteiny na tepelnou energii, což může způsobit krátkodobé pocity vnitřního neklidu.

Vyrážky a svědění pokožky – jde o krátkodobou záležitost, která přichází spolu s pročištěním tlustého střeva.

Dočasná únava – bývá způsobena detoxikací a můžete mít pocit vyčerpání a potřebu odpočinku.

Nezapomínejte na to, že vašemu tělu chvilku potrvá, než si zvykne na spirulinu.

Nejlépe se můžete zmiňovaným reakcím vyhnout tak, že si budete dávky spiruliny zvyšovat postupně. Tak uvidíte, jak na to bude vaše tělo reagovat.

Pijte více vody, vyhýbejte se stresu, jezte zdravě a dopřejte si dostatek odpočinku.

Důležité kontraindikace pro spirulinu

I přesto, že spirulina je zcela přírodní a obecně považována za zdravou potravinu, existuje několik kontraindikací, o kterých byste rozhodně měli vědět.

Spirulinu byste neměli užívat, pokud trpíte alergií na mořské plody a jód.

Pokud jste těhotná, kojíte nebo pokud trpíte hypertyreózou, měli byste se o užívání spiruliny poradit se svým lékařem.

Závěr

Jak vidíte, spirulina může sloužit jako „superpotravina“. Jen nezapomínejte na to, že je třeba mít dostatek informací a znalostí. Je to ten nejlepší způsob, jak můžete dbát o své zdraví!

Na závěr ještě shrneme přehled nejčastějších onemocnění, při kterých vám spirulina dokáže pomoci:

1. prevence rakoviny

2. kardiovaskulární onemocnění

3. vysoký krevní tlak (hypertenze)

4. snížení hladiny LDL (špatného) cholesterolu v krvi

5. cukrovka (diabetes) typu 2

6. choroby jater – cirhóza a ztukovatění jater

7. detoxikace a regenerace jater

8. kvasinkové infekce (Candida)

9. výživová onemocnění

10. chudokrevnost (anémie)

11. úleva od příznaků sezónních alergií, smrkání a ucpání nosu

12. nedostatek vitamínů A, B12 a další

13. nedostatek železa

14. nedostatek GLA (kyselina gama-linolenová)

15. ženské potíže – problémy s menstruací, bolestivá menstruace

16. posílení a podpora oslabené imunity

17. snížení symptomů při revmatoidní artritidě (revma)

18. snížení bolesti kloubů a kostí

19. autoimunitní onemocnění

Zdroj: articles.mercola.com

Komentáře

Napište komentář